Rooibos thee

Rooibos is rijk aan quercetine, om zomaar een voorbeeld te geven.

Deze term samen met rutine en mangaan klinken misschien onbekend. Echter, deze componenten hebben eigenschappen die functioneren als natuurlijke bloedverdunners die helpen bij het reduceren van de bloeddruk en de toename van cholesterol tegen te gaan. Daardoor kan rooibos thee een uitstekend natuurlijk hulpmiddel in de strijd tegen hart- en vaatziekten zijn.

Is rooibos thee gezond?

Ja, rooibosthee is een gezonde thee omdat het veel antioxidanten bevat. Rooibos is daarnaast cafeïnevrij en geliefd vanwege zijn zoete smaak. De antioxidantrijke thee helpt daarnaast bij het handhaven van een gezonde bloeddruk, wat dan weer cruciaal is voor de gezondheid van je hart. Bovendien wordt gezegd dat rooibosthee ondersteunt bij gewichtsverlies. Het drinken van rooibosthee kan ook darmklachten verminderen vanwege zijn kalmerende werking op het spijsverteringsstelsel. Hiermee is rooibosthee voor veel mensen een uitstekende keuze.

Wat is Rooibos?

Rooibos is een traditionele Zuid-Afrikaanse kruidendrank die wordt gemaakt van de Aspalathus linearis plant, die voornamelijk wordt gekweekt in de Westelijke Kaapprovincie in Zuid-Afrika. Dit betekent dus dat rooibos eigenlijk helemaal geen thee is, omdat echte thee gemaakt is van de bladeren van de Camellia sinensis plant. Desondanks drinken we deze kruidendrank gewoon als thee, met zijn kenmerkende, zoete en licht nootachtige smaak.

Rooibos thee in een glazen theekan

Cholesterol en Rooibos

Rooibosthee blijkt een bondgenoot te zijn in de strijd tegen ongezonde cholesterolwaarden. Uit wetenschappelijk onderzoek, gepubliceerd in 2011 in 'The Journal of Ethnopharmacology' blijken de positieve effecten van rooibosthee op cholesterol. De studie toont aan dat rooibos het LDL-cholesterol, vaak bestempeld als het 'slechte' cholesterol, kan verlagen en tegelijkertijd de niveaus van HDL-cholesterol, bekend als het 'goede' cholesterol kan verhogen. Aangezien HDL helpt bij het verwijderen van cholesterol uit de bloedbaan, draagt het bij aan een lager risico op hart- en vaatziekten. Dit suggereert dat regelmatige consumptie van rooibosthee kan bijdragen aan een gezonder cholesterolprofiel en daarmee aan een verlaagd risico op hart- en vaatziekten.

Waar komt Rooibos vandaan?

Dit unieke product is afkomstig uit de regio rond de Cederberg in Zuid-Afrika. waar de natuurlijke omgeving perfect is voor de teelt. De naam "Rooibos" is geografisch beschermd en in de trademarkwetgeving opgenomen. Dit houdt in dat deze benaming enkel en alleen toegepast mag worden op de planten die daadwerkelijk uit deze unieke en specifieke regio afkomstig zijn. Mensen in Zuid-Afrika begonnen in de jaren 1930 met het commercieel verbouwen van rooibos om er een drankje van te maken dat lijkt op thee. Rooibos is echt uniek omdat het nergens anders in de wereld groeit en ons een heerlijke roodgekleurde drank geeft.

Jacob Hooy Annique Rooibos

Meer dingen die jij nog niet wist over Rooibos

Rijk aan mineralen

Rooibos is een natuurlijke bron van belangrijke mineralen zoals ijzer, calcium, kalium, koper, fluoride, mangaan, zink, magnesium en natrium. Deze mineralen zijn essentieel voor het behouden van een gezond lichaam.

Bevat geen oxaalzuur

Rooibos is vrij van oxaalzuur. Mensen met nieraandoeningen dienen oxaalzuur te vermijden omdat het nierstenen kan veroorzaken. Aangezien rooibosthee dus oxaalzuur vrij is, is het perfect voor diegenen die hun consumptie van oxaalzuur moeten minderen.

Rood bos

Rooibos betekent rood bos in het Afrikaans en dat verwijst naar de rode kleur die de plant krijgt als het verwerkt wordt tot thee.

IJsthee maken met Rooibos

Rooibosthee kan zowel warm als koud worden gedronken en kan ook worden gebruikt als basis voor drankjes waaronder ijsthee, lattes en het wordt door biermerken zelfs weleens in bier gedaan.

Icea Tea Rooibos

Rooibos IJsthee Recept

Niets is zo verfrissend als een glas zelfgemaakte Rooibos ijsthee. Het is eenvoudig te bereiden en biedt veel variatiemogelijkheden om aan elke smaak tegemoet te komen.

Benodigdheden:

  • 1 grote kan
  • Water
  • Rooibosthee zakjes (of losse thee)
  • Verse munt
  • 2 limoenen
  • Suiker, honing, of een ander zoetmiddel naar keuze
  • Optioneel: verse gember, citroen
  • IJsblokjes

Instructies:

  1. Thee zetten: Begin met het zetten van een sterke pot rooibosthee. Gebruik genoeg thee voor een grote kan en laat het minstens 15 minuten lang trekken zodat de thee een rijke smaak ontwikkelt.

  2. Smaken toevoegen: Terwijl de thee trekt, kun je de limoenen in schijfjes snijden en een flinke handvol verse munt plukken. Voeg deze toe aan de kan met thee. Voor een alternatieve smaak kun je kiezen om verse gember en schijfjes citroen toe te voegen in plaats van limoen en munt.

  3. Zoeten: Voeg suiker of honing toe aan de thee, afhankelijk van je persoonlijke smaak. Doe dit terwijl de thee nog warm is, zodat de zoetstof goed kan oplossen.

  4. Koelen: Laat de thee afkoelen tot kamertemperatuur. Zet de kan daarna een paar uur in de koelkast totdat de thee helemaal koud is.

  5. Serveren: Vul de kan vlak voor het serveren met ijsblokjes om de ijsthee extra verfrissend te maken. Roer goed door elkaar en serveer in grote glazen.

Tips:

  • Experimenteer met de hoeveelheid zoetstof om de perfecte balans te vinden die bij jouw smaak past.
  • Voeg voor extra frisheid meer ijsblokjes direct toe aan de glazen bij het serveren.
  • Voor een feestelijke twist, garneer elk glas met een takje munt of een schijfje citroen/limoen.

Geniet van deze heerlijke dorstlesser op een warme dag (maar in de winter mag natuurlijk ook)!