Zoethout thee

Zoethout thee en bloedruk

Overmatige consumptie van zoethout, of meer specifiek de stof glycyrrhizine, kan leiden tot een verhoogd risico op hypokaliëmie, hoge bloeddruk en zelfs hartproblemen. Het is daarom essentieel om zoethout met mate te consumeren, vooral voor mensen met bestaande hart- en bloeddrukproblemen of voor zwangere vrouwen.

Wat is Zoethout?

Zoethout is een kruid afkomstig van de wortels van de Glycyrrhiza glabra plant. Deze plant is oorspronkelijk te vinden in delen van Europa en Azië. Van oudsher wordt zoethout al gebruikt in de traditionele geneeskunde, zowel om zijn smaak als om zijn vermeende therapeutische effecten.

Zoethout wordt vaak gebruikt als een natuurlijke zoetstof in snoep en dranken, en verschillende culturen zweren bij de gezondheidsvoordelen van zoethout thee.

 

Waar is zoethout goed voor?

Zoethout staat bekend om zijn krachtige werking op de spijsvertering en werkt bijzonder goed tegen maagklachten. Door de ontstekingsremmende eigenschappen kan het helpen bij de behandeling van aandoeningen zoals maagzweren en indigestie. Het glycyrrhizinezuur in zoethout heeft een kalmerend effect dat kan helpen bij het verlichten van maagpijn en het bevorderen van de spijsvertering.

Daarnaast lijkt zoethout een ondersteunende rol te spelen bij het reguleren van de stressrespons van het lichaam. Glycyrrhetinezuur, een stof die zich in zoethout bevindt, kan de werking van cortisol ondersteunen, waardoor het potentieel stressverlagend kan werken.

Waar komt zoethout vandaan?

De Glycyrrhiza glabra plant, waaruit zoethout wordt gewonnen, is vooral te vinden in de warme klimaten van Zuid-Europa en delen van Azië.

Zoethout in de keuken

Natuurlijk is zoethout niet alleen bedoeld voor de therapeutische werking. De zoete kenmerkende smaak heeft het een populaire toevoeging gemaakt in de keuken. Van oudsher wordt zoethout vaak gebruikt in snoepgoed en als smaakmaker in drankjes, zoals in enkele traditionele bieren en likeuren.